JOGA IN DIHANJE

“Yoga is about changing our habits”. ~ Rodney Yee

Eden od pomembnih elementov joge je med drugim to, da nam pokaže, kako plitko dihamo, kako po nepotrebnem zadržujemo dih. Bolj ko živimo v hitrem tempu in stresu, bolj plitko in hitro dihamo. In bolj, ko se ti občutki utesnjenosti večajo, bolj zadržujemo dih.

Zadrževanja diha je sicer naš obrambni mehanizem, ki nas pripravi, da reagiramo na nevarnost. Vendar pa to poveča tudi napetost v telesu. In priznajmo si, zelo redko smo v taki nevarnosti, da bi morali zadrževati dih. Kljub temu pa zaradi načina življenja in navad, ki jih imamo, pogosto plitko in hitro dihamo, zadržujemo dih in s tem telesu ne nudimo hrane (kisika) in čiščenja, ki ga potrebuje. Na ta način je naše telo konstantno v ne-ravnovesju.

Ko je  vadba naporna smo vsi nagnjeni k temu, da zadržujemo dih ali pa zelo hitro in plitko dihamo. Z jogo počasi odpravljamo to navado in jo nadomeščam z novo, ko korak za korakom poglabljamo dih. Učimo se v stresnih situacijah umirjeno in globoko dihati. Z dihom gremo čez napetosti in neprijetnosti, ki nam jih različni položaji joga vadbe prinesejo. Na ta način omogočimo energiji, da prosto teče po telesu.

Vdihi nam prinašajo kisik, novo energijo in pozornost na telo, občutke, misli, čustva. Z izdihom dovoljujem, da iz telesa odide, kar nam ne služi, da se čistimo, sprostimo in predamo položaju.

S pozornostjo in zavedanjem hitro zaznamo, kaj se v telesu dogaja in zakaj. Spoštujemo prednosti in omejitve svojega telesa in skladno z njimi izvajamo prakso. Z dihanjem pa korak za korakom napredujemo pri težjih položajih.

In ko širimo svoje zavedanje in pozornost izven svojega telesa, lahko to prenesemo v vsak delček svojega življenja. Globoko dihamo preko vzponov in padcev. Življenje postaja tako lažje in mirnejše.

Dihamo na polna pljuča.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: