ZBUDIMO USTVARJALNOST Z DNEVNIKOM USTVARJANJA

Dnevnik ustvarjanja je odlična tehnika, ki vključuje tako pisanje dnevnika kot ustvarjanje. Nikoli se nisem našla v pisanju dnevnika, ko pa sem odkrila dnevnik ustvarjanja (Art Journal), se mi je oprl svet. Dnevnik ustvarjanja je pripomoček za ohranjanje, zbujanje in spodbujanje kreativnosti.

Ne gre za umetnost (lahko tudi, a ni prioriteta), gre za izražanje sebe in tega, kar se skriva v nas. Gre preprosto za ustvarjanje samo po sebi, zaradi ustvarjanja.

Dnevnik ustvarjanja je tudi zelo preprosta tehnika. Ne zahteva veliko več od navadnega dnevnika. Pa poglejmo, kaj potrebujemo:

 • Dnevnik: lahko je preprost zvezek ali zelo lep in drag blok. Če sTe ekstremni ustvarjalci, ga naredite sami: DIY Dnevnik ustvarjanja.
 • Pripomočki: dovolj je svinčnik. A zakaj ne bi poskusili ustvarjati z vsem, kar najdemo doma: stare barvice, flomastri, kemični svinčniki, tempere, vodenke, akrilne barve, oglje (zažgeš palico, ki si jo pobral/a na sprehodu), lepila, škarje, stare knjige, kolaži iz časopisov, revij in reklam, blaga, barvamo lahko tudi s kavo, čajem, kurkumo…možnosti so praktično neomejene. Niso pomembni toliko pripomočki, temveč kako jih uporabite. Izražajmo se!
 • Odprimo dnevnik in začnimo – za to ni posebnega recepta. Za prvič pa poskusimo sledeče:
  • Odprimo prvo revijo/časopis/reklame in izrežimo (lahko tudi tržemo) nekaj, kar nam je všeč.
  • Nad svečo zažgimo robove izrezanega dela časopisa in to nalepimo v dnevnik.
  • Okoli napišite vse besede, stavke, misli, ki vam jih nalepljen papir prinaša v misli.
  • Uporabite svinčnik, kemik, flomastre, barvice, kar imate pač pri roki, in narišite rožice, pikice, krogce, črte, srčke, okrasite črke, senčite…prosto se izrazite na listu papirja pred vami.
  • Pozabite na popolnost, pozabite na izgled, pozabite na umetnost in USTVARJAJTE!!!

RUMI

Zahotelo se mi je malo modrosti Rumija…mogoče zato, ker zadnje čase rada kar doooolgooo spim.

“The breezes at dawn have secrets to tell you
Don’t go back to sleep!
You must ask for what you really want.
Don’t go back to sleep!
People are going back and forth
across the doorsill where the two worlds touch,
The door is round and open
Don’t go back to sleep!”

Rumi

ŽGANJE V LES

Žganje v les je kot joga. Od nas zahteva potrpežljivost, predanost, disciplino, fokus, zavezanost… Poleg tega pa je še zabavno in ustvarjalno.

V novi video delavnici vam pokažem, kaj potrebujemo za žganje v les, kako vadimo, kako prenesemo sliko na les z likalnikom in nekaj primerov žganja mandal v les.

Zakaj ne bi poskusili?

Kahlil Gibran: O Razumu in Strasti

Vaša duša je večkrat bojišče, na katerem se vaš razum in vaša razsodnost bojujeta zoper vašo strast in poželenje.

Ko med griči sedite v sveži senci belih topolov, deležni miru in vedrosti prostranih poljan in ravnic, tedaj naj vaše srce v tišini izreče: “Bog počiva v razumu.”

In ko pridivja nevihta in silen veter vihra z gozdovi in ko grom in blisk oznanjata mogočnost nebes, tedaj naj srce spoštljivo reče: “Bog deluje v strasti.”

In ker ste dih v božjem območju in list v božjem gozdu, morate tudi vi počivati v razumi in delovati v strasti.

JOGA JE VELIKO VEČ, KOT LE VADBA

Joga je v osnovi življenje samo, način življenja, vrednote, ki jih živim, misli, ki bivajo v mojem umu, skrb za moje telo in duha, moje razmišljanje, moje delovanje…

8 stopenj/korakov do razsvetljenja po Patanjalijevih Joga sutrah govori ravno o tem, o življenju, o:

 1. vrednotah,
 2. dolžnostih in navadah,
 3. položajih/asanah (skrb za telo)
 4. obvladovanju življenjske energije (dihanje, prana)
 5. obvladovanju/odmiku čutil od zunanjih dražljajev (zavedanje preusmeriti navznoter)
 6. koncentraciji in fokusu (na eno točko, objekt, mantro, koncept, idejo…)
 7. meditaciji (umirjanje uma, refleksija)
 8. stanju onkraj uma…samospoznanju, razsvetljenju.

ali sem normalna?

Zadnje čase se velikokrat sprašujem, na podlagi česa se ocenjujem in kritiziram. Kdo je postavil norme, po katerih se ocenjujem? Ali sem normalna, po normah, ali ne?

In beseda “normalno” kar paradira po svetu, še posebej sedaj. “Ko se zadeve vrnejo v normalno stanje…” bo kaj? “Situacija se normalizira…” “Normalno je, da ljudje tako reagirajo.” (sodeč po tem zadnjem stavku, res nisem normalna, saj me ni strah v času te karantene, skrbim za druge tako, da ne hodim okoli po svetu, kot da je vse “normalno”…). “Ko bo to mimo, se bomo vrnili v normalno življenje.” Tako sem se navadila te karantene, da mi je to postalo nova normalnost, torej, ko se bom vrnila v “normalno življenje”, bo tisto nenormalno…kako že gre ta normalnost?????

Preberi več

ŽIVLJENJE PO MANDALI

Mandale so duhovni vodniki, duhovni zemljevidi do razsvetljenja, nas zdravijo in podpirajo na naši poti. Zame pa so tudi notranji vodniki in učitelji. V predavanju pojasnjujem, kako in zakaj…

DIY DNEVNIK (ART JOURNAL)

Zakaj bi dnevnik le pisali? Jaz imam raje dnevnik ustvarjanja. V njega lahko pišeš, rišeš in se na vse možne načine svobodno izražaš.

O tem sem nekaj že napisala tukaj, danes pa gremo še korak naprej.

Za to ne potrebujemo veliko, še dnevnik si zelo preprosto lahko naredimo sami, tako da recikliramo stare zvezke, karton, barvne liste itd.

Želim vam veliko ustvarjalnih zapisov.

UTRINKI KNJIGE: TRANSURFING REALNOSTI, 3. STOPNJA, NAPREJ V PRETEKLOST

Vadim Zeland: Transurfing realnosti – Naprej v preteklost

»Splošno uveljavljeno prepričanje, da se boste s sproščanje znebili stresa, je napačno. V resnici se takrat, ko se sproščate, poskušate boriti s posledico, ne da bi odstranili vzrok. Vzrok fizične napetosti, je psihična napetost. Depresija, potrtost, zaskrbljenost, razdraženost in strah povzročijo, da se naše mišice stisnejo v krču. Zavestno sproščanje mišic bo prineslo nekaj olajšanja, vendar pa bo to kratkotrajno. Psihična napetost bo kmalu povzročila, da se bo stanje ponovilo. Vse kar morate narediti, da bi odstranili psihično napetost, je znižanje pomembnosti. Napeti ste samo zaradi tega, ker nečemu, kar vas obremenjuje, pripisujete preveliko pomembnost. V vsaki situaciji zadostuje, da se spomnite na pomembnost in jo zavestno znižate. Edina težava je, da se morate pravočasno spomniti. Ko ste pod stresom, spite in se ne spomnite ničesar iz transufinga. Da bi se znebili stresa, se moramo zbuditi in znižati pomembnost. Da bi postali imuni na stres, moramo svojo navado, da postanemo napeti zaradi vsake malenkosti, zamenjati z novo navado: da smo sproščeni, kadarkoli je to možno. Sproščeno stanje niti slučajno ne pomeni brezbrižnosti in otopelosti. To je stanje usklajenost z zunanjim svetom, pravzaprav je to stanje ravnovesja. Lastnost ravnovesja je odsotnost zunanje in notranje pomembnosti: nisem niti dober niti slab – svet ni niti dober niti slab; nisem niti ubog niti pomemben – svet ni niti ubog niti pomemben…Če že ne moremo znižati pomembnosti, vsaj ne zapravljajmo energije za sproščanje.« (str. 20-21) Preberi več

Utrinki knjige: TRANSURFING REALNOSTI, 2. STOPNJA

Vadim Zeland: TRANSURFING REALNOSTI, 2. STOPNJA, ŠELESTENJE JUTRANJIH ZVEZD

Miselna energija, ki je usmerjena na dosego cilja, se lahko izrazi na tri načine: kot želja, kot notranja in kot zunanja namera. Pri želji se osredotočimo na sam cilj. Sama želja pa nima moči. O cilju lahko razmišljate in si ga želite kolikor hočete, a dosegli ne boste ničesar. Pri notranji nameri se osredotočimo na proces premikanja proti cilju. To sicer že deluje, a vložiti je potrebno veliko truda. Pri zunanji nameri pa se osredotočimo na to, kako se cilj realizira sam od sebe. Zunanja namera preprosto dovoli, da se cilj realizira sam. Pri tem seveda razume, da smo trdno prepričani v to, da različica uresničenega cilja že obstaja in da si jo moramo le še izbrati. Z notranjo namero cilj dosežemo, z zunanjo namero pa si cilj izberemo. (str. 47)

Preberi več