Joga za vitalno hrbtenico

Zdrava, gibčna in močna hrbtenica nas nosi pokončno celo življenje. Seveda če zanjo skrbimo s pravilnim gibanjem, raztezanjem in krepitvijo mišic ter z bolj uravnoteženim življenjem z manj stresa.

Ste že slišali za rek »Stari smo toliko, kolikor je stara naša hrbtenica.«, ki izhaja iz starodavne taoistične modrosti? Poznamo tudi vprašanje »Kje je imaš hrbtenico?«. Prvi rek govori o tem, da nam zdrava hrbtenica omogoča pokončno držo in življenje brez bolečin v hrbtu tudi v tako imenovanem tretjem življenjskem obdobju. Medtem ko drugo vprašanje govori o naši energiji, kakšno moč kažemo navzven. Pokončna drža kaže samozavest, moč, odločnost, medtem ko ukrivljena hrbtenica kaže ravno nasprotno, da smo nemočni, utrujeni, brez energije.

Dan v življenju sodobnega človeka na zahodu običajno vključuje veliko sedenja, premalo spanja, malo gibanja, veliko stresa in hitenje iz ene obveznosti v drugo. Vse manj časa si vzamemo zase in za svoje telo, za zdrav duh v zdravem telesu. Zdrava hrbtenica je temelj dobrega počutja, saj nas njeno okostje drži pokonci, po njej pa potekajo vsi signali od možganov do vseh delov telesa in nazaj. Bolj ko je hrbtenica pravilno poravnana in sproščena, boljši je pretok energije in informacij. Kadar energija potuje po hrbtenici navzgor, se lahko vsrka in oplemeniti v življenjsko silo ter tako izboljša zdravje in delovanje hrbtenice, možganov ter notranjih organov.

Eden od najboljših načinov za ohranjanje vitalne hrbtenice je joga. Sama sem imela težave z bolečinami v različnih delih hrbta od študija dalje, ki so izhajale iz mojega »sedečega« načina življenja. Takoj ko sem se zaposlila, sem začela hoditi na jogo, vendar pri tem nisem bila disciplinirana.

V zadnjih treh letih, ko jogo vsakodnevno izvajam, so bolečine izginile. Na zadnji masaži, ki sem jo obiskala, je maserka začudeno komentirala, da že dolgo ni masirala tako lepe hrbtenice in hrbta brez vozlov, s skoraj enakomernimi razmiki med vretenci. Vedela sem čemu gre zahvala za to: JOGI.

Namaste.

%d bloggers like this: