MANDALE

»Da se zavedamo mandal, pomeni, da smo postali ozaveščeni o tem, kar se dogaja okoli nas, in ravno ta ozaveščenost nam pomaga prepoznati povezavo med svetom in nami.”

(Lori Bailey Cunningham, v knjigi Alexander, 2017, str. 16)

Raziščimo ta čarobni svet mandal:

  • Pridruži se mi na delavnicah risanja mandal, meditativnega in intuitivnega ustvarjanja.
  • Posvoji mandalo, ki sem jo ustvarila zate: lahko posvojiš že obstoječo mandalo ali samo zate ustvarim novo.
  • Narišem ti osebni tattoo.

NA KRATKO O MANDALAH:

Mandala, kar v sanskrtu pomeni krog, je sveta podoba, ki pomaga njenemu častilcu k odrešenju. V njej lahko prepoznamo kozmični zemljevid, vodnik ali zemljevid duhovnih potovanj, na katera se odpravimo v iskanju rešitev, odgovorov, spoznanj samega sebe in nazadnje do odrešenja. Mandale so vodniki, ki nas do središča pripeljejo po varni poti, da ne bi zašli. Pomagajo usmeriti človekove subtilne energije k odrešitvi, zato od tod izvira razlaga mandale kot duhovnega zemljevida.

Sodoben človek vedno bolj išče poti k ravnovesju, harmoniji in raziskovanju notranjih svetov. Če želimo zaživeti v harmoniji, moramo ponovno najti stik s samim seboj, se naučiti, kako slišati notranji glas.

Prav mandale nam lahko na tej poti odkrivanja samega sebe in iskanja, tako z zunanjim kakor tudi z našim notranjim svetom, pomagajo, saj nas s kombinacijo povezanih geometričnih oblik, barv, figur, likov in simbolov povezujejo s svetom in nam odkrivajo pot do sebe. Mandala nas kot fizični vidik povezuje s spiritualnim svetom. Je ključ k duhu samospoznavanja, kjer ugotovimo, da smo več kot le fizično telo. Smo duša in telo je naše.

Mandala je že od nekdaj služila kot osnovni simbol pri koncentraciji, meditaciji, osebnostno zrelostnem procesu, zaščiti in zdravljenju. Načini meditacijskega poglabljanja v mandale so raznovrstni, kot so tudi različne religije, kulture, filozofski in umetnostni konteksti.

Vsi si namreč želimo živeti v sožitju in v miru s seboj. Ta mir in to ljubezen lahko dosežemo in ju vzdržujemo ne glede na to, kaj se okoli nas dogaja. Naučiti se moramo, kako postanemo in ostanemo osredotočeni v sedanjem trenutku, v ljubezni, miru in radosti v našem srcu. Kmalu spoznamo, da smo vse, kar smo iskali zunaj nas, vedno imeli na razpolago v sebi, samo pozabili smo, kako vzdrževati stik. Z meditacijo na mandale postopoma vstopimo vase, aktiviramo luč v sebi in postanemo ustvarjalci svoje stvarnosti, kar je poglavitni namen življenja.

Psiholog C. G. Jung je mandalo uporabljal v svojih psihoanalitičnih terapijah. S podobo mandale opisuje simbolično predstavitev psihe, katere bistvo nam je neznano. Te podobe se uporabljajo za utrjevanje notranjega bitja ali za spodbujanje poglobljene meditacije. Opazovanje mandale nas napolni z radostjo, občutkom, da je življenje spet dobilo smisel in red. Učinkovitosti mandale je več: povezuje mikrokozmos z makrokozmosom (pojasnjuje naš obstoj v vesolju), ohranja psihični red in ga obnavlja, če je izginil. Povezano s tem je Jung mandalo definiral kot »prikaz nezavednega jaza« in jo uporabljal za odkrivanje emocionalnih motenj ter za ponovno vzpostavljanje celovitosti osebnosti.

%d bloggers like this: