Sproščanje in meditacija z mandalami

V teoriji sproščanje in meditacija nista ista pojma. Sproščamo se lahko v savni, na masaži, na kavi s prijateljico, na sprehodu ali ob kozarcu vina. Seveda pa vsi našteti primeri ne sodijo pod meditacijo. Lahko meditiramo v savni, poznamo “walking meditation” (torej meditacija, ko hodimo) ali pa meditiramo, ko nas nekdo masira. V določenih primerih se torej sproščanje in meditacija prepletata.

Meditacija pa v osnovi pomeni umirjanje uma, čiščenje uma, praznjenje uma. Lahko smo seveda v meditacijo zelo sproščeni, lahko pa tudi ne…sedeči položaji s prekrižanimi nogami lahko postanejo zelo naporni. V meditaciji naj bi imeli poravnano hrbtenico in če nimamo dobro/pravilno okrepljenih mišic hrbtenice, postane po določenem času tudi preprosto sedenje napor.

Poznamo več načinov meditacije, meni najljubša pa je meditacija z pozornostjo na mantro oz. afirmacijo. In ker imam rada mandale, sem sproščanje in meditiranje združila v meni najljubše početje. Izberem si mantro oz. afirmacijo in začnem risati ali barvati mandalo.

Natisni si mandalo, pripravi barvice, udobno se namesti, nekajkrat globoko vdihni-izdihni in začni barvati. Med barvanjem si ponavljaj afirmacijo, ki je napisana pod mandalo (ali pa izberi svojo). Če ti misli odtavajo, se preprosto spomni na afirmacijo in jo v mislih začni spet ponavljati.

Pripravila sem ti nekaj mandal pobarvank:

Mandale pa lahko uporabiš tudi kot pisanje oz. risanje dnevnika. Kako? Poglej tukaj.

Sproščanje in meditacija

Pobarvanka-afirmacija V teoriji sproščanje in meditacija nista ista pojma. Sproščamo se lahko v savni, na masaži, na kavi s prijateljico, na sprehodu ali ob kozarcu vina. Seveda pa vsi našteti primeri ne sodijo pod meditacijo. Lahko meditiramo v savni, poznamo “walking meditation” (torej meditacija, ko hodimo) ali pa meditiramo, ko nas nekdo masira. V določenih…

Afirmacije

O afirmacijah je bilo že veliko povedanega, zato bom raje delila svojo izkušnjo… Z afirmacijami sem se prvič srečala kakšnih 10 let nazaj. Na začetku mi je bilo zelo neprijetno ponavljati nekatere trditve, saj niso vibrirale z mano, in sem iskala take, ki sem mi bile blizu. Istočasno sem raziskovala, zakaj in kako je najbolje…

Pobarvanke za odrasle

Pobarvanke za odrasle so postale v zadnjih letih zelo popularne. Uporabljajo jih za sproščanje, meditacijo in razbremenitev. Najdete jih na policah prodajaln, poleg knjig in časopisov. Osebno imam seveda najraje mandale in pripravila sem vam novo pobarvanko-mandalo.

%d bloggers like this: